Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Тайните на нисковъглехидратната диета: яйца, месо, кисело мляко и сирене Lacrima

Тайните на нисковъглехидратната диета: яйца, месо, кисело мляко и сирене Lacrima

Знаете ли какво е нисковъглехидратна диета? Самото й наименование говори за какво става въпрос, но за да вникнем по-дълбоко в същността на този хранителен режим, е нужно предварително да знаем следните неща.

low-carb-food-pyramidПърво, всяка храна има някаква хранителна стойност и съдържа определен брой калории. В състава на всяка храна на 100 гр. има даден грамаж въглехидрати, протеини и мазнини. Те са обвързани с калоричността на всяка храна, но са индивидуални за всеки един продукт. Нужно е да се следят и да се има предвид следното: завишеният прием на въглехидрати или протеини в организма се превръща в мазнини, не всички мазнини, които приемаме чрез храната, са вредни – всъщност повечето от тях са полезни. При нисковъглехидратната диета съотношението протеини : въглехидрати : мазнини трябва да е в съотношение поне 4:3:3 или дори още по-засилено в полза на протеините.

Въпросът е какви точно храни да приемаме по време на нисковъглехидратна диета и отговорът е прост – такива с ниско съдържание на въглехидрати. Ето някои от тях:

1. Зеленчуци – макар основната съставка на зеленчуците да е именно въглехидрати, те са твърде малко. Освен това в голямата си част зеленчуците са вода и следователно хидратират тялото ефикасно. Да не забравяме също полезните минерали и витамини, които си набавяме с тази храна.

2. Кисело мляко – то е сред любимите ми храни, защото е засищащо и нискокалорично същевременно. Предпочитам това на Lacrima 2%, защото в 100 гр. от него имаме 2 гр. мазнини, 4 гр. въглехидрати и 3 гр. протеини. Калоричността му е 188 ккал за кофичка от 400 гр.

3. Яйца – спортистите и културистите консумират много яйца, ама наистина много! Важното, което да запомните за тях, е, че е противопоказно да консумирате повече от 2 до 3 жълтъка на ден, докато белтъците може да достигат до 8 или дори 10. На практика, ако едно яйце съдържа 75 ккал, около 60 от тях са в жълтъка и 15 в белтъка. Всички мазнини, които са около 5 гр., се съдържат в жълтъка, докато протеинът е разделен в съотношение 2:3 в полза на белтъка. Количеството въглехидрати в едно яйце е почти нищожно.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-feta-cheese-spinach-fresh-leaves-garlic-cloves-white-plate-image32071356

4. Сирене – отново ще ви препоръчам това от мандрата на Lacrima. В 100 гр. от краве сиренето им има 22 гр. мазнини, 18 гр. протеин и 1 гр. въглехидрати с обща калоричност от 268 ккал.

5. Пилешко филе, телешко и риба – това са трите най-полезни вида месо, които хем са богати на протеин, хем съдържат полезни мазнини и са с ниско съдържание на въглехидрати. Нека напомня само, че е желателно да консумирате месото печено, а не пържено.

6. Сурови ядки – бадеми, лешници, кашу, орехи и др., но не повече от 30-40 гр. на порция.

При нисковъглехидратните диети се избягват плодовете, защото са богати на фруктова захар и на практика са съставени изцяло от въглехидрати. Все пак винаги е за предпочитане на изядете една праскова или банан вместо определено сладко изкушение, но гледайте да се ограничавате с 1 плод на ден и то в първата половина на деня. Още едно уточнение ще направя – имайте предвид, че нисковъглехидратната диета помага за сваляне на килограми, но може да отнеме от енергията на тялото ви. Хубаво е един на всеки поне 10 дни да ви бъде високовъглехидратен, за да захраните организма си – не се притеснявайте, това е полезно и дори ще ви помогне в борбата с килограмите. И последно – не злоупотребявайте с нисковъглехидратната диета, защото в един момент може да се почувствате отпаднали и без енергия. Ако усетите, че вървите натам, преустановете хранителния си режим и преминете на равнобалансиран режим, при който дневно се приемат протеини : въглехидрати :мазнини в съотношение 3:4:3. В този случай килограмите се свалят по-бавно, но по-здравословно.

Google+ Comments