Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Наближава сезонът на кореноплодните

Наближава сезонът на кореноплодните

Едно от нещата, които не харесвам на есента, е, че минава сезонът на пресните и сочни плодове и зеленчуци. На преден план излизат кореноплодните, които не че са лоши, но разнообразието при тях е значително по-малко…

Става дума за морковите, ряпата, цвеклото и други подобни. Разбира се, в менюто ни присъстват също няколко вида зеле и малко по-нататък ще се появят цитрусите. Аз обаче винаги съм предпочитал летните култури. Обичам домати, краставици чушки, тиквички и т.н. Прасковите са ми любими плодове и вече съжалявам, че излизат от сезон и трудно се намират вкусни в средата на септември.

Но след като така или иначе ще трябва да се пренастроим към кореноплодни растения, нека поне се информираме кой от тях за какво е полезен.

How-to-Make-Carrot-Beet-and-Turnip-ChipsЗа мен фаворит №1 безспорно е морковът. Той е много богат на каротин, известен по-често като витамин А. Полезен е за зрението, здравия вид на кожата и спомага за подсилване на имунитета. В състава на морковите присъства също Витамин Е, който спомага производството на червени кръвни телца и се бори срещу болести като анемията. Витамините от група В пък спомагат паметта. В състава на морковите присъстват и редица полезни минерали, но казаното дотук е най-важното, което да запомните за тях.

Цвеклото е под №2 в моя списък, защото е много богат на бетаин зеленчук. Това е специфичен витамин, който се извлича основно от цвеклото и общо взето спомага детоксикацията на организма, укрепването на мускулните влакна, увеличаването на мускулната маса и подобряване на кръвоснабдяването към мускулите. Тези полезни качества се дължат и на високите  нива на магнезий в цвеклото, които цялостно регулират състоянието на кръвоносните съдове в тялото.

Дойде ред и на ряпата. Най-голямото нейно предимство е, че е богата на витамин С и на магнезий – в 100 гр. ряпа има около от 11 мг. магнезий. Лютите разновидности на този зеленчук имат антимикробно действие и подобряват цялостното действие на организма.

И трите зеленчука, които посочих, си подхождат на вкус и се комбинират добре в салата, на която може да добавите и зеле. Ял съм също задушено цвекло и моркови и са доста вкусни, приготвени така, но настъргани с лимонов дресинг на мен ми се услаждат най-много.

Google+ Comments