Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично На тялото ти му трябват 15 мин. да се пренастрои

На тялото ти му трябват 15 мин. да се пренастрои

Сещате ли се за онова болезнено задъхване и болки в областта на далака, които получавате, когато тичате повече от 5-10 мин.? А ходили ли сте на поход? Ако маршрутът ви веднага започва да се изкачва нагоре, също се задъхвате, въздухът не ви достига и се зачервявате целите. На пътечката във фитнеса ситуацията е подобна.

Защо се получава това?

Всъщност тялото ви чисто и просто има нужда от 15-20 до 30 мин, в рамките на които да се пренастрои и да започне да работи на по-интензивна вълна. До сега то е било в състояние на покой, докато  изведнъж не започнете да го натоварвате физически без да сте се подготвили достатъчно за това. Циркулацията на кръвта в тялото ви се ускорява, възможно е дори кислородът да не ви достига. Болките в далака или друг вид дискмофрот в тялото вероятно са следствие от усиленото ви дишате през устата, защото така в тялото ви влезе твърде студен въздух.

17_Hiking

С каквато и физическа натовареност да се занимавате в момента, имайте предвид, че ще ви е неприятно само в началото. Хората, които ходят на дълги походи в планината, знаят за какво говоря. В началото краката те болят, а в последствие започват да се движат сами сякаш ти самият не ги контролираш, защото вече си набрал стабилна инерция. При тичането също се получава нещо подобно – просто трябва да издържите 30 мин и да си хванете някакво по-бавно и равномерно темпо. Едва след това настъпва истинското удоволствие от тренировката.

Казвам всичко това с цел да ви уверя, че болката в тялото нито е страшна, нито е вредна. Тя е желана, защото без болка няма прогрес. И когато я преодолеете, тогава сте готови за истински подвизи.

Google+ Comments