Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Градовете в България и техните древни имена

Градовете в България и техните древни имена

В България имаме много древни градове. Такива, които са съществували по времето на траките, славяните, прабългарите, римляните… попадали са под владението на гърците или в пределите на Османската империя. Тези земи са напоени с история и е въпрос на чест и самосъзнание да ги познаваме малко по-подробно. Затова днес реших да ви направя кратък списък с по-известните ни днес български градове и техните по-стари, та дори антични имена.

Strandja mapЗапочвам с родния ми Сливен, сред чийто стари имена са Суида и Туйда (тракийски), Ислимие (османско), Истилифинус (арабско), Савулен, Селимно, Свилне, Сливно, Сливне… които вероятно произлизат от старобългарски или прабългарски език.

Продължаваме със София. Вероятно се запознати с факта, че едно от старите й имена е Сердика, но знаете ли, че първоначално то е било Улпия Сердика. Името е дадено от римския император Траян и е взето от наименованието на неговия род. Преди това обаче градът е бил наричан с гръцкото Сердонполис, което в превод означавало “град на сердите” (тракийско племе от този регион). След образуването на българската държава през IX век градът е споменаван също като Средец, а по нататък и като Триадица.

Пловдив е имал много имена през годините. Най-известните сред тях са Пъпълдин, Пълдин, Плъдин… Евмолпия, Филипополис, Пулпудева, Понерополис, Тримонциум… Има дори източници, които идентифицират Пловдив като древния тракийски град Одрюза, който е съществувал в периода III — I в. пр.н.е.

Продължаваме със Стара Загора. Най-известните й древни имена са Берое (като футболния отбор) и Августа Траяна. Градът обаче е бил наричан по още начини. Например с гръцкото Иринополис и османските Боруй, Верея, Загр-и Атик, Ески Заара.

Варна някога е била известна като Одесос, а за 5-6 години дори е носила името Сталин. Созопол можете да го срещнете в историческите документи като Антеа, Аполония, Сизеболу и Созополис. Несебър всъщност е Месемврия или Месамбрия. Поморие го познаваме като Анхиало, но също и като Тутхон.

Това са най-известните ни градове с техните по-стари наименования. Ако имате нещо за допълване, ще се радвам да го напишете в коментарите.

Google+ Comments