Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Докога ще ги търпим работодателите?

Докога ще ги търпим работодателите?Знам, че заглавието звучи малко крайно, но истината е, че нещата трябва да се вземат вече някакви сериозни мерки за това, че по-голямата част от работодателите продължават да са в сивата икономика и да не плащат пълните осигуровки а своите служители. И промяната трябва да дойде от нас самите.

В днешно време когато отидем на интервю за работа, обикновено работодателите си казват условията, а работникът едва ли не е поставен в зависеща позиция. Това не бива да бъде така. Все пак това е двустранен процес и дори по-голяма роля би трябвало да има работника, който да прецени на кое работно място ще се чувства по-добре, ще му бъде по-интересна работата и ще има достатъчно много социални придобивки, за да отиде и да си “продаде” знанията на тази компания, която ще печели от неговите професионални качества.

Да, но за съжаление нещата не стоят съвсем така. Работодателите често си мислят, че могат да правят с работните си каквото пожелаят, да се възползват от труда им и дори да не им плащат достатъчно.

Днес ако вие не се съгласите на условията, които предлагат работодателите – осигуровка на половин заплата и работен ден, с неплащане на болничните и отпуските, то на вратата се нареждат още 10 души, които биха се съгласили. Ето защо работодателите се възползват от това нещо и не си правят труда да променят условията. Но ако хората масово спрат да се съгласяват на подобен тип условия, то и работодателите ще са принудени да подобрят, предлаганите от тях условия, за да успеят да си намерят кадри, които да им работят.

Google+ Comments