Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Босилекът – „царят” на всички билки

Босилекът – „царят” на всички билки

Tomatoe-and-BasilБосилекът е една от най-използваните билки и не случайно е така.
Има ястия, които ни е трудно да си представим без поне няколко стръка босилек, добавено към тях. Спагети „Болонезе” например или италианският сос песто просто вървят ръка за ръка с тази магическа подправка. Може би защото растението си пасва с всичко що има домати като допълнение.

За босилекът между другото се носят и доста легенди. Според индийските вярвания това растение е „оречено” на бог Вишну, защото имало силите да ни предпазва от змия, която в индийската митология „убива с очи“. Има доказателства, че в Египет пък босилекът е използван за балсамиране на мъртвите. Дори в Римската империя имали поверие за тази билка – поднесен стрък от нея, означавал знак за любов. И колкото и да е странно преданията за босилека се простират дори до Мексико, където се вярва, че един стрък от него в джоба ще привлече парите към теб, както и ще ти гарантира вечната любов на любимия човек. А ако трябва да се върнем пак към Европа, ето нещо странно. През Средновековието хората тук смятали, че под листата на босилека се развъждат скорпиони.

Разбира се, тази билка има и лековити свойства, като се използва и в медицината. Има например антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, но ако прекалим с него, може да бъде и токсичен.

И накрая една негова характеристика, която признавам, не съм пробвала лично. Говори се, че ароматът на пресен босилек у дома може да прогони комари и други насекоми. Достатъчно било да имате една саксийка, засадена с това растение. Честно казано това мисля да го пробвам в най-скоро време.

Google+ Comments