Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Можем ли да се откажем от вредните навици

Можем ли да се откажем от вредните навициКраткият отговор на този въпрос е “да”. Всеки може да се откаже от вредния си навик, в зависимост от това колко му е силна волята. А това вече е по-големия проблем. Обикновено “вредния навик” е такъв, защото дълги години сме го правили. Правили сме го, защото в един момент ни е харесвало и сме започнали да свикваме с него. Свикнали сме, защото сме го повтаряли постоянно в продължение на много време.

Но в един момент това се е превърнало в пречка, дали за отношенията ни с останалите, дали за личното ни здраве, няма абсолютно никакво значение. И ако наистина искаме да променим начина си на живот и да премахнем този вреден навик, можем да го направим лесно. Защото го искаме.

Естествено е, че в началото ще ви липсва това, което сте определили като вреден навик, но малко по малко ще свикнете с новото положение. После ще се чудите как така толкова дълго време сте се подлагали на нещо вредно за вас самите. И как е можело да ви се струва толкова трудно да се откажете от него, при положение, че в този сегашен момент не се сещате за това и дори не ви липсва, или изкушава.

Ами така е устроено човешкото същество – може да се приспособи към всяка една ситуация, стига да има желание за това… Или от това да зависи животът му (но последното по-добре да не се случва никога).

Google+ Comments