Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Свободата да не робуваме на материалното

Свободата да не робуваме на материалното

matrialnoКогато се каже зависими хора, повечето смятаме, че това не се отнася за нас. За зависими приемаме тези, които злоупотребяват с алкохол, никотин, различни видове наркотици. Наистина ли е така обаче и действително ли това са най-опасните зависимости!? А тези, които търпят с години и се съобразяват с прищевки на заядливи, нервни и обсебващи шефове, които си позволяват да ги притесняват даже и в малките часове да нощта, защото им е хрумнала някоя гениална идея, която на сутринта естествено вече са забравили или пък вече не смятат за чак толкова велика, единствено заради приличното месечно възнаграждение? А жените, които с години са подложени на своеволията на ревниви, злобни, заядливи или неверни мъже и ги понасят заради финансова стабилност или значими материални бонуси срещу компромисите, които правят ежедневно? Е, не са ли тези две и подобни на тях проявления доста сериозни зависимости, които всъщност са пряка последица от привързаността ни към финансовото благополучие и прекалено голямата роля, която му отреждаме в живота си? И не е ли обвързването ни с материалното най-трудно преодолимото робство и това, заради което правим най-сериозните компромиси в живота си?

За мен отговорът е ясен – няма по-голяма житейска тежест и несвобода от лакомията и постоянния стремеж към допълнително увъртяване в материални блага и придобивки – често с единствения аргумент това пък защо да го нямам – защото често тя води до сериозни морални, емоционални и всякакви други компромиси.

И логично идва въпросът: А, струва ли си? E, няма кой да ви даде отговор, който да е приложим и за вас. Границата на компромисите и цената, която плащаме за  нещата в живота си, всеки си ги определя сам.

Google+ Comments