Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Чиста хранаТемата за здравословния начин на живот и за „чистата“ храна става все по-актуална. Причината е, че вплели са в ежедневието ни, което е едновременно забързано, но и приковано за офис столовете, забравяме за движението и правилното хранене. Днес в статията си няма да ви давам съвети и програми, а само ще споделя с вас как аз си набавям хубава храна.

В моето меню и в това на семейството ми присъстват всички млечни продукти, въглехидратни храни, плодове и зеленчуци. Никой от нас не страда от заболявания, няма натрупани излишни килограми се чувства отлично физически. Тайна ни се крие в подбора на продуктите, с които се храним. Как го правим – сега ще и разкажа.

Трябва да отбележа, че винаги избираме по-малки магазинчета, от които да се снабдяваме с храна. Поради тази причина посещаваме и съседния зеленчуков пазар, а не големия хипермаркет. Именно на този пазар си създадохме приятелства, които освен усмивки, ни дават вкусни и чисти продукти.

От дългите години пазаруване на едно и също място вече знаем кой сам гледа продукцията си и кой я прекупува – това е изключително важен момент. От местните малки селски земеделци взимаме плодове и зеленчуци, които са отгледани в дворовете им и не са използвани тежки хербициди при отглеждането им. За доказателство дори сме посещавали домовете им, за да се уверим, но с предварителна покана, разбира се. Това ни гарантира свежест, качество и вкус на храната, която закупуваме.

С млечните продукти отново процедираме по същия начин. Трябва да ви призная, че когато за първи път опитах сирене от истинско краве мляко, не можех да повярвам, че това е реалният му вкус. Няма нищо общо с този от магазините. Яйца, кашкавал, мляко – прясно и кисело, всичко взимаме от пазарчето и сме изключително доволни.

Според мен в днешно време това е единственият начин да си осигуриш настина качествени продукти. През зимните месеци е леко трудно с откриването на пресни плодове и зеленчуци от местни производители, но някак все успяваме. Може да изпробвате нашия метод на пазаруване и да видим дали ще откриете разлика.

Google+ Comments