Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Преминавам на клауд хостинг в ICN.bg

Преминавам на клауд хостинг в ICN.bg

От известно време поддържам и развивам няколко сайтчета, които вече споделеният хостинг не издържа.  От хостинг компанията се свързаха с мен да ми кажат, че натоварвам прекалено много сървърите и трябва да премина на VPS.

Попрочетох повечко за VPS-ите, но се оказа, че има и друга възможност – т.н. Клауд хостинг , който е с повече предимства от виртуалния частен сървър. За разлика от споделения хостинг, VPS-a запазва определено количество ресурси – CPU, RAM,HDD и т.н. за ползване само от съотвения клиент на физическия сървър. По този начин дори останалите акаунти на същия физически сървър да използват своите заделени ресурси на максимум, моят виртуален сървър остава неповлиян от тях. Е да, но се оказа, че Клауд хостингът предлага същото предимство, плюс още други.  Например, ако хард диска на VPS-а се повреди, сайтовете ми падат докато поддръжката не смени хардуера и не възстанови резервното копие на сайта ми, за което дори не се знае от коя дата ще бъде. При клауда дори да се получи такъв проблем, сайтът ми не пада, защото е дублиран и на други места. Ако при VPS –а си избирам някакъв план и плащам твърда месечна цена, то при Клауда плащам толкова колкото ползвам – в пиковите дни и моменти мога да увеличавам ресурсите си или това да се случва автоматично, а в дните с по-малко трафик да намалям ресурсите.

Това оптимизиране на разходите ме привлече най-вечe и реших вместо да ползвам VPS на стария доставчик, да премина на Клауд хостинг в ICN. От поддръжката бяха така добри да ми обяснят всичко подробно, ще помогнат с преместването, тъй като с единия от сайтовете ми има някакъв проблем.  Сега остава само да се прехвърля в облака и според изчисленията ми, ще ми излезе дори по-евтино от VPS.

Google+ Comments