Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Почетете малко!

Почетете малко!

readМного мразя хора, които говорят баналности, но днес ще се наредя с второто си изречение в техните редици. Почти дойде първият учебен ден. Да, и с това зачестиха всякакви информации по медиите – за цената на учебници, първа и втора ръка, за това, колко излиза един комплект тетрадки, или пък облеклото и обувките, раницата и така нататък. Пък и нали новото правителство отпусна стотина-двеста лева на първолаците, журналистите пресмятат за какво точно биха стигнали на родителите. Но не за финансови разчети ще говоря днес, а за правопис и граматика.

Попадам вчера на следното заглавие: 63595 първокласника тръгват на училище на 16-и септември. Няма да ви карам да откривате граматическата грешка в изречението, защото съм сигурен, че една значителна част от вас няма да могат. А няма да могат, защото тази грешка толкова често ни атакува от вестници, телевизии и радиа, че почти сме я приели за норма, не за отклонение. Затова ще я посоча аз и ще обясня защо не трябва да е така. Ами първокласници трябва да е. Защото в българския език има едно ясно и не толкова трудно правило за това какви форми се употребяват след числителни имена – каквото в случая е 63595. Та правилото гласи, че когато след цифра има съществително, което означава лице (а първолачетата са точно това), се използва формата за множествено число, която знаем в нашия език окончава на И. Да, има и форма, която се употребява пак след цифри и завършва на А, но това е в случаите, когато името означава нелице, предмет. Примерно: за представлението се продадоха 500 билетА. Има разлика между билет и първокласник, нали?

А аз се питам кога най-после ще се приеме някакъв правилник или закон, който да задължава медиите, които никнат като гъби, да ползват редакторски и коректорски услуги и да спрат ни обгазяват с неграмотност.

 

Google+ Comments