Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично От какво се впечатляват чужденците?

От какво се впечатляват чужденците?

Това е един много, много добър въпрос, но сега ще ви дам един много, много нестандартен отговор.

Със сигурност си мислите, че когато чужденец дойде у нас той ще бъде изключително очарован, във всеки смисъл на думата, от нашата запазена марка – чалгата. Да, ама не. Ако вие отидете в друга страна и ви пуснат някаква местна песен на местен език, едва ли ще я запомните и едва ли чак толкова ще ви се иска да танцувате в заведение, в което се слуша само подобна музика. Няма да се забавлявате на хитовите парчета, защото няма да са хитови за вас и няма да сте така емоционално заредени, както останалите там.

Исторически паметници, музеи и високи сгради? Ооо, историята и технологиите са чудесни, но там откъдето идват може да имат достатъчно замъци, високи сгради и нашите тук да им се струват някак безлични и елементарни.

Мислите, че запознанството с хората ще е нещо кой знае какво? Хора във всяка страна при общуването си с чуждоземци винаги се държат дружелюбно и са гостоприемни.

Обстановка и социални белези? Мммм НЕ! Повечето от редовно пътуващите хора няма дори да забележат, ако прозорците ви не са мити една година. Няма да имат нищо против да спят на дивана ви или да ви помогнат да направите салатата. Така че дали сте по-състоятелни, или не, е нещо, което слабо ще ги заинтригува.

Уникалните традиционни костюми? Пак не познахте. Те ще ги харесат и ще ги добавят в списъка си на нещата, които са виждали. Нашите народни носии, черги, одеяла и други са само част от едно световно разнообразие в което има.. да си го кажем направо и честно… далеч по-забележителни и красиви неща.

Но какво тогава впечатлява чужденците, след катvilaо не е нищо от изброеното? От разговор с доста хора, които съм срещал по студентски програми, приятели на приятели, случайни познанства с каучсърфисти и т.н., са ми споделяли, че три неща са незабравими във всяка страна.

1. Храна и пазари. Това е нещо, което могат да усетят и да оценят. А пазарите са местата, които най-добре говорят за дадена страна, освен това тъкмо там могат да се видят, чуят и случат всякакви неща. Имало екшън, разбираш ли!

2. Участие в традиционен празник. Нищо не може да очарова чужденец така, както това да бъде част от някакви обреди и обичайни ритуали. Страхотно впечатлен беше един познат, който гледал нестинарки и пробвал да ходи по въглени. Не много успешно. Може и за това да го е запомнил. 😉

3. Фантастични митове и легенди. Ех, тези самодиви и змейове, които отвличали моми. Стане ли въпрос за народни поверия и вярвания, наострят уши. Казвали са ми, че досега след скандинавската митология и легендите за Дракула, нашите ловкини на овчари (вили, самодиви), рарог, халите, упир и Змей Горянин са им били най-интересни.

Е, вече знаете как да впечатлите чужденец по нашите земи. Така че, ако имате гости от друга страна, се постарайте да го въвлечете в някакво традиционно приключение и да му вземете ума.

Google+ Comments