Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Културните ценности – вече с режим на задължителна регистрация?

Културните ценности – вече с режим на задължителна регистрация?

cennostiСветослав Кантарджиев, учредител на Фондация „Мизия”  за опазване на културното наследство и член на Съюза на колекционерите, е поредният човек, който се обяви открито против предложените поправки за културните ценности в Наказателния кодекс.  Ако новият проектозакон стане реалност  чл. 278 ал. 6 от НК ще промени диспозицията си като навместо израза „археологически обекти? постави понятието „културна ценност?. По силата на изменението всеки български гражданин ще трябва да регистрира имущество по-старо от 50 години. В противен случай ще носи наказателна отговорност за незаконното „държане? на вещта.

Независимо от очевидната мисъл промените да съдействат за прекратяване на схемите по незаконно изнасяне и търговия на културни и археологически обекти, подобни изменения в закона само ще навредят на успешното интегриране на страната ни в Европейския съюз, но и ще усложни социалното битие на много невинни граждани. Неяснотите в закона идват от юридическото тълкувани е на понятието „държане на културна ценност?. Това може да означава, че човек лесно може да се превърне в обект на наказателно следствие защото разширението обхваща не само антични монети и антични вещи, но и картини, икони, книги и всевъзможни други предмети, които повечето хора съхраняват в домовете си.

Според  Кантарджиев новият закон демонизира колекционерската общност и търговията с артефакти. Колекционери, нумизматици и антиквари отдавна са направили регистрация на колекциите си и дори незадължителната археологическа легитимация. Ако трябва да се промени нещо, то е да се въведе специален режим кое да се пази от държавата и кое не, както е в Италия.

Тогава най-засегнати от закона ще са интересите на обикновените български граждани, защото се нарушават изконни човешки права. В 21 век е налудничаво да принудиш половин България да декларира и регистрира всички свои вещи на възраст по-голяма от 50 години, и да ги заплашиш със затвор ако не го направят.

 

Google+ Comments