Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Промоция, игра, спечели

Промоция, игра, спечелиПрави ли ви впечатление, че от август и сега септември много брандове пуснаха промоции? От близалки, през алкохолни напитки до дрехи и обувки – всичко е на промоция или ако се включиш в игра, може да спечелиш голяма награда.

Като човек, който има интерес в сферата на маркетинга и рекламата, за мен това са механизми, целящи да повишат продажбите на продуктите. В това, разбира се, няма нищо лошо. Единственото пагубно е начинът, по който го правят и прилагането на евтини трикове за привличане на внимание.

Използването на инфлуенсъри е сред най-новите начини да се придаде престижност на конкретния артикул и да се изгради у потребителите съзнание, че е класен, стилен и задължително трябва да се притежава. Но когато отвориш профила на някоя инстаграм „звезда“ и забележиш, че над 50% от постовете ѝ са рекламни, то как да имаш доверие в нейните думи? Аз лично няма как веднага да се отправя към магазина, даже дори ще скролна надолу рекламата.

Също толкова неприятни са и игрите, които са индиректно насочени към децата. Албумчета, стикери, играчки – ясно е, че малчуганите не могат сами да си ги купят. Но могат да накарат родителите да пазаруват от конкретен магазин, за да се сдобият с уж подаръците, необходими за попълване на колекциите. И така, за да бъдат децата актуални сред връстниците си, те държат първи да съберат всичко търсещо се.

Не знам дали аз имам различна представа за света, или нещата просто са сбъркани. Не знам дали е необходимо да се намесят контролни органи, защото това явление е световно, не просто локално. Според мен трябва да има строг контрол върху игрите, промоциите и наградите, за да изпълнят те наистина функцията си и да оставят у хората положителни усещания без манипулация.

Google+ Comments