Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Защо?

wjyУченически спомени ме сполетяха тия дни, докато четях една статия. При това от часовете по география. Пък може и да бъркам предмета. Как, когато има свръхпроизводство – обикновено на земеделска продукция, – производителите сами унищожават част от реколтата, за да не падне цената. Вероятно това е било преди години, може би се случва и днес. Не знам. Но и тогава, и сега си задавам един и същи въпрос. Защо!? Какъв е смисълът да се унищожава храна, когато по света има толкова много места, където не просто хора, а деца умират от глад.

Същият въпрос ме натисна със страшна сила и след края на въпросния материал. Ставаше дума за някаква акция по унищожаване на заловени контрабандни стоки – основно дрехи, които носели логата на известни марки. С две думи фалшификати или реплики на маркови дрехи. Да, има логика в подобно действие. Интелектуалната собственост и търговската марка струват пари – да, защото и създаването, и налагането на нещо нито е лесен, нито евтин процес. В този смисъл може би е справедливо, когато бъдат заловени подобни стоки, които са използвали престижа на известни фирми неправомерно, да бъдат унищожавани – едно, че на практика това е кражба от пазарния дял на фирмата, и друго, по-ниското качество на тези продукти бие директно по имидж, граден с години. Това разсъждение е най-логично и най-справедливо – от определена гледна точка.

От друга страна обаче, се сещам на колко места по света и в момента текат локални трагедии – бедствия, войни. И за колко много хора тези дрехи, па макар и сътворени по престъпна схема, биха могли да бъдат истински полезни. Да, така е, а и отпадат основните два аргумента, които изложих по-горе. Защото на подобни места въпросните световноизвестни фирми нито имат пазарен дял, нито някой познава качествата на продуктите им – по обясними причини.

Може и да не звучи добре. Но ми се струва страшно справедливо.

Google+ Comments