Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Разрив между поколенията

Разрив между поколенията

Колко според вас трябва да е разликата между двама души, за да се каже, че са две различни поколения? 20 години, 25 години, 30 години или може би 10-15? Всъщност е прието продължителността на едно поколение да е между 17 и 25 години? Това е приблизителната възрастова разлика между вас и родителите ви, нали? Може и да е малко по-голяма от тази, но е важен принципът на действие. Затова вие, майка ви и баба ви сте три различни поколения.

Представете си обаче следната ситуация. Вие сте 38-годишен човек и работите във фирма, занимаваща се с търговия на едро и дребно. Оказва се, че шефът ви иска от вас да изнесете презентация за дейността на компанията пред най-големия ви производител и доставчик на даден продукт. Как да направите презентацията? Знаете ли някоя друга програма, на която да я изработите освен powerpoint? Защо не попитате по въпроса колегата ви от офиса,  който е (да предположим) на 25-28 години. Хващам се на бас, че той ще може да ви назове поне три такива програми и дори да не е работил с тях, ще се научи за не повече от час. На вас колко време би ви отнело?

connecting-generations1Не искам да засягам персонално, когото и да било. Целта ми не е такава. Искам само да покажа, че възрастовата граница между поколенията постоянно се стеснява и това е в следствие на бурното развитие на технологиите. Днешните деца се раждат с таблети в ръцете си и само на 14 години вече знаят как се програмира сайт, докато аз самият се съмнявам някога да се науча. Някои неща просто за мен и за по-големите от мен ще си останат до края тъмна и неприкосновена материя. Опитайте се на баба си да обясните например какво е Интернет и как той работи. Мислите ли, че тя ще ви разбере или само ще кима с глава и ще примигва. В днешно време, повече от когато и да било в историята знанията и уменията на хората само с 10 години (и дори по-малко) разлика във възрастта си се различават значително. И често се случва по-младите да са по-информираните и можещите. Това е виден разрив между поколенията в съвременното ни общество.

Google+ Comments