Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Кога юмруците изместиха аргументите

Кога юмруците изместиха аргументите

diamondВчера сайтовете гръмнаха със сензационни заглавия за това как инспектор от Хранителната агенция ошамарил бизнесмен при проверка в склада му. Сериозно при това – пострадалият бил приет със средна телесна повреда в болницата. През ден излизат и информации как лекари бият пациенти или обратното, учители – ученици, родители – децата си или синове – бащите и майките си. Печална хроника.

Та по поя повод се питам кога и защо агресията и физическата саморазправа успяха да изместят нормалното общуване, спора, в който да отстояваме, а не да налагаме силово мнението си.

Някои ще кажат виновни са американските екшъни, които от години налагат насилието и физическата разправа като начин за решаване на проблеми от всякакво естество. И ще са прави донякъде. Макар че, като се замисли човек, и руските военни филми, с които ни заливаха по времето, когато имаше само две тв програми, не бяха от най-миролюбивите.

Други ще кажат виновна е семейната среда, тя възпитава и агресията, и толерантността. И те ще са прави. Защото, даже и без да четете статистики и проучвания, само като се поогледате в най-близкия си приятелски, колегиален или съседски кръг, ще установите, че хората, които са готови да решават споровете с физическа сила почти винаги са ставали свидетели на подобни методи в семейството си, както и тези, които винаги са готови на компромис и на разговор, за да се стигне до съгласие, са попили този модел от семейството.

Трети ще кажат характер и идивидуални особености. И те няма да са далече от истината.

Без значение обаче какъв е генезисът на войнствеността, едно е сигурно – тя няма как да шества, ако ние като общество не й даваме шанс да се проявява.

Google+ Comments