Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Храна за 2-дневен поход в планината: содено хлебче Елиаз, ядки, плод и…

Храна за 2-дневен поход в планината: содено хлебче Елиаз, ядки, плод и…

Два дни в планината? Не е много време, но не е и малко, особено когато трябва да си носиш на гръб храната, водата и целия останал багаж. Взимаш 60-литрова раница, нареждаш в нея всичко необходимо и тръгваш да катериш баирите. Едва няколко крачки след това вече усещаш тежестта на всеки грам, с който си се нагърбил, и започваш да се чудиш какво толкова има в тази раница… Познато ли ви е усещането?

Въпросът е как би могъл да рационализираш „къщата“ на гърба си? А отговорът, който аз ще ви дам, е– чрез водата и храната.

Да започнем с първото. Що се отнася до водата, важно е предварително да проучите мястото, на което отивате. В Пирин и Рила например няма много чешми по пътя. Ако тръгнете да катерите Вихрен или Мусала, разчитайте на хижите по пътя като локация за презареждане на водните ви запаси. За сметка на това обаче в Стара планина по-често се срещат чешми и особено по пътеката за Райското пръскало. На база на подобна информация и познаване на собствения ви организъм, преценете колко и какви бутилки с вода да си носите (и за всеки случай прибавете към тях още 0,5 литра).

Що се отнася до храната, предоставям ви за свободно ползване и разпространение моя Златен списък за храна в планината. Продуктите в него са достатъчно хранителни, но същевременно леки като грамаж и малки по обем. Ето кои са те:

1. Енергийни десерти и сурови ядки – имат много висок и разнообразен хранителен състав. Богати са както на въглехидрати и протеини, така и на полезни мазнини. Достатъчни са ви 50 гр., за да се заситите и да заредите тялото си с енергия за следващите поне 2-3 часа. Хубаво е да се хапват между другото, защото се усвояват бавно и постепенно. Лично аз в багажа винаги си взимам по някое Corny, десертче Fitness, Roobar или друго подобно. От суровите ядки най-вкусни са ми бадемите и лешниците.

protein bar2. Плодове – не само че ви предоставят незабавна доза лесно усвоими въглехидрати, но също така действат хидратиращо и освежаващо. Ако сте за 2 дни в планината, ви препоръчвам да вземете по 2-3 банани и 2-3 нектарини на човек. Хапвайте по един плод, докато сте се спрели някъде за 10-15-минутна почивка. Конкретно тези плодове са по-издръжливи и няма да се разтекат в раницата ви, а ябълките не са за предпочитане, защото лесно ще раздразнят стомаха ви.

bananapeach

3. Пълнозърнест хляб –той е основният ви източник на въглехидрати, но и тук има уловка. Важно е хлябът, който си носите (или от който сте си направили готови сандвичи), да има семена и да е приготвен с пълнозърнесто брашно. Това гарантира по-бавното му усвояване и по-продължителната „доставка“ на енергия. Именно поради тази причина ви препоръчвам соденото хлебче на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне. От всички хлябове, които знам, този е с най-бавно усвояване, така че е перфектен при по-силови тренировки и продължителен хайкинг. Съставът му на 100 гр. е: 8.16 гр. протеин, 2.11 гр. мазнини и 50.77 гр. въглехидрати. Друго предимство му е, че тежи 500 гр., но е плътен и малък по обем, което ви дава допълнително пространство в раницата.

sodeno-flebche-eliaz2

4. Топено сирене, пушено филе, пастет (по възможност от риба тон) – това са продуктите, с които обичам да комбинирам соденото си хлебче Елиаз. Получава се много вкусна и питателна комбинация. Продуктите са трайни и лесни за пренасяне. Може да си носите и лютеница за мазане, но стъкленият й буркан неизменно ще прибави 300-400 гр. към багажа ви, така че сами преценете дали си струва.

cheese and meat

5. Тъмен шоколад– натуралният шоколад, който е с екстра какао, е като енергийна бомба. 30 гр. от него са достатъчни, за да включите след 5 мин. на турбо режим по 30% наклон на баирите. Задължително си вземете малко шоколад и го хапвайте, когато усетите, че ви наляга умората. Не тежи сред останалия багаж, а е ценен източник на енергия.

dark chocolate

Е, това е моят Златен списък. Както казах и в началото, разпространявайте го, както сметнете за добре. Ще се радвам, ако е полезен на повече хора. И между другото нарочно не съм написал нищо за зеленчуците, защото аз никога не си взимам такива. По мое мнение заемат прекалено много място в раницата, а нямат почти никаква хранителна стойност. По-ценно е, ако си носите нещо хранително било то енергийно блокче, от содения хляб на Елиаз или просто шепа ядки. Само не забравяйте водата! Ако имате достатъчно вода, зеленчуци не са ви необходими.

Що се отнася до дрехите и останалия ви багаж, препоръчвам ви да наредите всичко на леглото, да погледнете всеки предмет по отделно и да се запитате „Кога точно и при какви условия бих могъл да използвам това?“ Ако не можете да си отговорите, значи въпросния предмет не ви е необходим.

Google+ Comments