Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Декемврийски размисли

Декемврийски размислиТези дни и на мен, както на всички, ми е доста Коледно. В моят край на България напоследък зимата не е много зимна, но пак си е хладно, палим си вкъщи печка, украсяваме за празниците, вечно се варят чайове… не може да не те хване коледното настроение.

В предишната ми публикация направих една кратка равносметка на изминалата година и оттогава го удрям на почивка – физически и психически. Декември седи някак си на ръба на годината – по-скоро заключение към изминалите месеци.

В тази връзка, като последна публикация от мен за 2019 г., днес ще ви говоря само на празнични теми, а именно – за интересни обреди за Бъдни вечер от цяла България.
Българските Бъдни вечер и Коледа по принцип не ухаят на канела – поне не по традиция.

Няма и толкова много червено и зелено – даже май хич няма. А това с образа на Дядо Коледа е внесено за децата и за магазините за подаръци и картички.

Нашите традиции са чисто балкански, с езически произход, и са тясно свързани с древното значение на всички празници, честващи зимното слънцестоене – символичната смърт на природата и нейното прераждане в нова, по-плодородна година. Затова много от обредите, които се изпълняват на Бъдни вечер предсказват каква ще е реколтата през идната година и носят със себе си пожелание за изобилие.

Например ястията, които задължително присъстват на трапезата на Бъдни вечер, освен традиционни са също и символи на плодородието – ястия, които при варене набъбват.

Една традиция, която се среща по-рядко в съвременните градски условия – основно поради липса на домашно огнище в повечето апартаменти, – е паленето на бъдника. Бъдникът е дебел пън на дъб, бряст или круша, което се отсича от мъжете в семейството и се оставя да гори цяла нощ. Той предпазва дома от зли сили и същевременно предсказва каква ще бъде реколтата през цялата година – ако на сутринта пепелта под бъдника е много, много ще бъде и плодът по земята. Всъщност има множество ритуали на Бъдни вечер, които предсказват каква година предстои.

Оставям ви с тази любопитна информация – не забравяйте до изкуствения венец от джел да сложите поне 1-2 ореха за здраве.

Какви интересни обреди се практикуват на Бъдни вечер от местността в България, в която сте израстнали?

Google+ Comments