Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Сънят и глобалното затопляне

Сънят и глобалното затоплянеНе знам за вас, но на мен често ми се е случвало да използвам израза, че глобалното затопляне е виното, дори и за някакви несъществени проблеми. Спомням си, че веднъж не се бях наспала и пак го използвах. После моя колежка намери статия и проучване, което доказваше, че глобалното затопляне и сънят имат общо.

От изследването с определени групи хора става ясно, че с повишаване на нощните температури над 25 градуса, сънят става неспокоен. А с тези над 30 – вече се оказва трайно негативно въздействие. Причината е, че повечето градуси ни пречат да заспим по-бързо и ни карат да се събуждане по-рано. Средно сънят се намалява от 15 мин. до час в най-големите горещини.

Сигурни си мислите, че тези 15 минути или 20 не са от значение, но истината е, че точно в тях преминават вълни, които спомагат за възстановяването на тялото. Затова през лятото може да се почувствате много изтощени, още преди да сте станали от леглото.

Не ми се вярваше, че с покачване на температурите в глобален мащаб, ще се повлияе и на съня. Но е факт, че вече и в градовете е много топло и всички сгради и улици излъчват горещина. Затова е добре да помислите за охлаждане през нощите, но не на прекалено ниски температури, защото може да предизвикате шок на тялото си. A заедно с това ще спомогнете за глобалното затопляне, защото външните тела на климатиците също излъчват топлина.

Google+ Comments