Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Министерство на щастието

Министерство на щастиетоАко погледнем живота от философската му страна, то най-важното е да се чувстваме щастливи. Това чувство обаче идва с доброта, със спокойствие и отлична среда за живот. Зная, че това е цел на много държави по света. Ала колко от тях могат да се похвалят, че разполагат с Министерство на щастието? И не, това не е шега, а директен въпрос.

От моето лично проучване се оказа, че в света има само една страна – Бутан. Много от вас може да не са я чували. Тя се намира между Китай и Непал. Малка е и може би това позволява по-лесно да се вземе предвид статусът на щастие на жителите. А той как се измерва и какво прави тяхното министерство, ще ви споделя в следващите редове.

За краля, който ръководи страната, е важно всеки негов поданик да има собствена земя. Затова ако се случи да изгубите дома си, просто трябва да му пише и той ще му даде нова. Това е и причината да няма бездомници. От съществено значение са инфраструктурата, устойчивото развитие, запазване на културно наследство и духовенство.

За да се постигнат тези цели, в Бутан си има и сериозни правила. По улиците се поставят редовно цветя. Четвъртък е пешеходен ден, за да няма замърсяване. Забранен е ловът и повечето жители са вегетарианци. Забранен е вносът на торове и всичко се отглежда по екологичен начин. Хората ходят с традиционна носия, която често и сами си правят. Забранени са и браковете с чужденци, за да се съхрани културата им.

Именно за всичко това следи Министерството на щастието. И резултатът е почти 50% много щастливи хора, почти 50% щастливи хора и много малък процент нещастливи. Дали заради будизма, безплатната медицина и образование, климата или просто добрата стратегия за управление, държавата наистина преуспява. А ние къде сме?

Google+ Comments