Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Коя е думата на 2021?

Коя е думата на 2021?Към края на всяка година е време за различни класации. Тяхната цел е да обобщят как е преминала годината ни и евентуално това да послужи като основа, върху която да градим следващата. Подреждането, което аз избрах за моя блог, е свързано с правописа или по-точно с това коя е думата в България за 2021. Като база за информацията се позовах на един от най-използваните сайтове за правопис – kakspishe.com.

Всяка година от онлайн пространството организират състезание между думите, описващи годината. Тази година сред избраниците бяха антиваксър, преценя, зелен сертификат, ваксина, чекмедже, Харвард. Всички те не са случайни, а са свързани с актуалните събития от обществения ни живот. А според мен и най-вече политическия. Затова съм сигурен, че вече свързахте две от думите с известни политици или по-точно министър-председатели.

И от тези изброените горе думи, може ли да познаете коя е събрала над 40% от гласовете на хората, използващи сайта? Това е „преценя“. Според мен е много актуална и точно избрана, защото е абсолютно описваща България през последната година. Все пак това бяха 3 изборни дни, 3 правителства и един стар-нов президент. Преценянето беше нещото, което или на нас убягваше, или на политическите партии.

Но моето мнение е, че в световен мащаб думата е зелен сертификат. Защото именно това нововъведение промени изцяло начина ни на живот и на съществуване. Вярвам, че няма да се върнем пак както преди и че това ще е новото нормално. Затова и тази дума ми се струва не просто като думата на 2021, но и на века. Вие как мислите? Запитвали ли сте се коя е думата за вас за годната?

Google+ Comments