Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Има ли жени далтонисти?

Има ли жени далтонисти?Бях на почивка и наблюдавах природата с нейните цветове и необятната красота, която има. Докато съзерцавах възкликнах на приятел от компанията колко е цветно и великолепно. Тогава ми каза, че е далтонист и за съжаление не може да се нарадва на цветовете на природата в пълния им блясък. Този момент ме накара да се замисля и си задам въпроса дали и жените могат да бъдат далтонисти и да бъдат лишени от възможността да виждат пълния спектър на цветове в природата. След преглед установих, че има жени далтонисти, но те са значително по-рядко срещани от мъжете с това състояние. Далтонизмът е наследствено състояние, свързано с X хромозомата. Мъжете имат един X и един Y хромозома (XY), докато жените имат два X хромозоми (XX).
Мутацията, която причинява далтонизма, се носи на X хромозомата. Тъй като мъжете имат само един X хромозома, ако той носи мутацията, те ще бъдат далтонисти. Жените обаче трябва да имат мутация на и двата X хромозома, за да станат далтонистки, което е много по-рядко срещано. Ако жена има мутация само на единия X хромозом, тя ще бъде пренасителка на състоянието и има вероятност да го предаде на своите деца, но няма да показва симптоми на далтонизма.
Така че, въпреки че е възможно жените да бъдат далтонистки, това се случва много по-рядко поради начина, по който се наследява състоянието.

Google+ Comments