Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Да се преброимЕто, че дойде ред и 18-то преброяване на българите. Стартът се дава през 1885 година, а системно се прави от 1900 година. Ако влезете в сайта на преброяването, то ще може да видите една много интересна статистика, която показва как сме се променили като брой на населението през цял един век назад. А също ще може да се запознаете и със самата история, началото и измененията през годините.

Аз няма да коментирам сайта и хилядите скандали около него. Само ще кажа, че наистина и аз търсих известно време за бутон за регистрация. Повече ме интересуваха въпросите, които бяха включени в анкетата и информацията, която изискваха от нас, за да са наясно как живеем. Уж целта е да се направи статистика от получените данни, за да се предприеме стратегия за 10 години за по-добро бъдеще. Да видим.

Аз открих някои неразбирания по самата анкета относно промяна на адрес. Също не бе много логично да изискват от теб информация за главата на семейството, а да дава да се въвеждат данни първо на човека, който се е регистрирал. Надявам се осъзнавате, че често децата, които са технологично по-напред, правят тези стъпки, за да спестят време. Затова тук трябваше да се помисли малко повече.

Удължаването на срока, заплахите с глоби, преброителите, които не могат да ни открият и какво ли още не, оставят у нас негативно усещане. А не би трябвало. Защото даването на подобна информация не е злоупотреба с личните ти данни и живот. Това е виждане, представа, дадена директно от нас, жителите на тази страна, за това как съществуваме на територията. Важно е, за да знаем какво трябва да се промени.

Затова не заради санкцията, а заради самите нас да се преброим. Нали знаете – много сме, силни сме!

Google+ Comments