Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Заплахата КТБ

Хората са били винаги чувствителни към финансови въпроси. Поради сравнително ниския стандарт на живот в България немалко гледат да заделят нещичко настрана – за черни дни, така да се каже. От друга страна са хора от дребния и среден бизнес, които разчитат на сигурност за своите вложения.

Последно време обаче станахме свидетели на това как скандалът около една банка може да предизвика същинска медийна буря и да застраши стабилността на банковата система.

Случаят КТБ може да служи за пример за това каква е родната действителност в България. Да източваш банката с кредити към обвързани фирми си е цяла наглост. Но по-лошото в случая е са застрашени вложения и депозити на физически и юридическите лица при наличие на толкова висока кредитна експозиция на КТБ към свързани с банката ( с Цветан Василев) лица. Заговори се много и не напразно по темата. Започнаха дори да се задава въпросът финансова пирамида ли е КТБ след като представя на своите вложители по-високи лихвени нива спрямо пазарните такива.

василев5Всичко това представяла сериозна заплаха за банковата ни система и не случайно предизивква смут в институции като БНБ, но и всички ние виждаме нейната невъзможност за действие. Признак за това са призивите за спокойствие и уверенията за сигурност. На мен лично ситуацията ми прилича на това да виждаш, че гората гори и да уверяваш хората, че скоро ще завали и дъждът ще угаси пожара – притеснително и безнадеждно.

Най-големата последица от всички тези събития е, че благодарение на КТБ отношението на българинът към банковата система изцяло ще се промени. Недоварието е първата крачка към краха – клиентите се преориентират и аз да бъдат отново привлечени условията се трансформират. Паметта на българина обаче не е къса. Опарил се веднъж през 1997, едва ли ще се остави да бъде лесно оплетен отново.

Нищо чудно, че напоследък все повече хора емигрират в чужбина. Свидетели са на политически спорове, на проблеми в здравеопазването, а сега не могат да разчитат и за защитата на финансите си. Когато видят, че сферите на сигурност стават все по-малко решението за живот зад граница е неминуемо.

Google+ Comments