Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Всяка прилика с реални лица и събития е абсолютно… преднамерена

Всяка прилика с реални лица и събития е абсолютно… преднамерена

Нали знаете как в медиите често се използва изразът: Всяка прилика с реални лица и събития е напълно случайна. Не искам да изпадам в описания защо и кога се употребяват тези думи, а само да ви ги припомня. В моя случай ще говоря за онези моменти, при които приликите са абсолютно преднамерени, умишлени и повече от явни. Използват се реални имена на истински хора, както случки и събития от собствената им биография. Може да ви прозвучи странно, затова ще уточня, че става дума за книги…

28093_9210_1302178991Вчера дочетох една книга, която бях заел от приятел – втора от поредицата “Орденът на асасините” със заглавие “Братството”. Действието се развива предимно в Средновековен Рим и Флоренция от края на XV и началото XVI век. Това е времето, в което са живели Леонардо да Винчи, Лоренцо де Медичи, Николо Макиавели, Борджиите, Микеланджело Буонароти и др. известни личности, променили средновековната история. Понеже ми стана наистина интересно да каква степен измислицата граничи с достоверността, реших да потърся допълнителна информация за споменатите лица. Няма да повярвате колко много съвпадения имаше! Дори такива, за каквито не съм предполагал – малки детайли, спекулации, слухове… всичко е пресъздадено и превърнато в невероятна история. Въпросът е ти като читател да търсиш тези дребни, но ценни подробности, които неминуемо подобряват историята. Сигурен съм, че хората, които са играли игрите от поредицата The Assassin’s Creed ще ме разберат. А тези, които са чели книгите, ще ме разберат още по-добре. В един момент наистина започваш да се питаш: Истина ли е описаното? Което още повече провокира любопитството ти към цялата история и те прави все по-запален фен. Между другото зачетох се тук-там по темата и както се оказва, семейството към което принадлежи главният герой, Ецио Аудиторе, също е реално, но почти не можах да намеря допълнителна информация за тях. Което също те кара да се замислиш… Защо? Да не би да…?

В случаи като гореописания се оказва наистина подходящо да използваш реални лица и събития от историята. Те впечатляват хората, карат ги да търсят допълнителна информация, обвързват ги по-трайно и силно с персонажите и в крайна сметка обогатяват общата култура на читателите с реални исторически факти. Въпросът е да си направиш справка в процеса на четене, за да откриеш тези факти. Признавам, че не съм играл The Assassin’s Creed, но възнамерявам да го направя скоро. Запалих се по историята! А след като разбрах, че през 2016-а се очаква и филм на същата тема, определено ще следя новините и в тази насока.

Google+ Comments