Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Внимавайте с паролите

Внимавайте с паролите

Имам парола на служебния си компютър. Имам пароли на няколкото си мейл пощи, било то лични или служебни. Rазлични са регистрациите ми в различниte социални мрежи. Имам отделна парола за скайп и за административния панел на този блог. Естествено мога да си проверявам банковата сметка онлайн, както и сметката към телефона ми, а понякога дори си плащам сметките онлайн.

Сега си представете, че някой ми разбие паролата? Ако забравя някоя то тях, е лесно. Кликам на “forget password” и ми изпращат нова на мейла… Признавам си обаче че тук имам лек трик: работя с максимум до три пароли, които сменям при различни профилни регистрации. И трите съдържат големи и малко букви, цифри и поне един специален символ. Смятам, че са достатъчно силни, така че да се чувствам поне от части защитен.

На тази тема между другото наскоро разговарях с приятел, който работи в IT фирма и е в екипа по поддръжката. Казвал ми е, че има създадени такива кодове, че ако паролата ти е истинска дума, веднага ще ти в разбият. Буквално за секунди! Ужас, нали?!

PasswordПиша всичко това с цел не да ви стряскам, а за да се замислите за собствената си онлайн безопасност. Виждал съм изнесени списъци с най-често използваните или най-лошите пароли. Тук често попадат цифрови комбинации от 1 до 6, от 1 до 9, същите на обратно или с добавка “abc” в началото или края. Неподходящо е според мен да ползвате и рождената си дата, ЕГН-то си или номера на колата си за парола. Близка едо ума и лесно могат да се отгатнат.

Какви са изводите: Трябва ви парола, до която да не сте стига логически и да няма лексикален смисъл, но да има цифри и специални символи. И не забравяйте правилото, че по-дългата парола е по-сигурната парола.

Google+ Comments