Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Внимание с гражданските договори!

Внимание с гражданските договори!

grajdanskiАко някога сте се чудили защо у нас инвеститорите не идват или пък бързо ни напускат и не сте успели да си дадете отговор досега, ще ви помогна. Първата и може би основната причина са фантастичните нива на корупция – по тоя показател сме на челните места във всякакви класации. И втората, не по-малко плашеща, са постоянните промени в наредби и законодателни актове, от които пряко зависи работата на бизнеса. Един предприемач в България не трябва да чертае посоки за развитие на бизнеса си, а постоянно да следи дали няма да наруши някоя ново разпоредба, влязла в сила от вчера. Доколкото си спомням в мандата на предишното правителство само законът за социалното осигуряване претърпя около 14 промени! Достойно за рубриката “Невероятно, но факт”.

Но към темата. Преди два-три дни само новинарските емисии гръмнаха с новина за сериозни проблеми, които чакат хората, които имат сключени граждански договори. А очакваните проблеми са свързани с една нелогична и безумна промяна, която някой, незнайно по какви причини, е решил да въведе, при това, без да я разгласи достатъчно мащабно, за да не стават неразбории. Веднага обяснявам за какво иде дума. По принцип хората, работещи по граждански договори, си плащат сами данъка и здравните осигуровки в случаите, когато за периода на споразумението те не надвишават размера на минималната работна заплата. Ако го надвишават, всички задължения към държавата се удържат от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ и се внасят авансово в държавната хазна. Между другото доста удобно и за ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, тъй като в края на годината няма да се занимава с висене по опашки, подаване на декларации и прочие бумащина. Но дотук с комфорта. На някоя умна данъчна глава е хрумнала безумната идея, че хората, работещи по такива правоотношения през последното тримесечие на годината, няма да внасят авансово дължимото, а ще го правят в началото на следващата след подаване на декларация. Повтарям – само за последните три месеца от годината.

Първи проблем, който може да възникне. Не всички работодатели, оказва се, са информирани за това нововъведение. Което означава, че мнозина от тях, следвайки старите правила, ще удържат въпросните суми от работника и ще ги внесат по своята сметка. А в началото на следващата данъчните отново ще поискат парите от служителя – щото такава е наредбата. Е, ходи после да си търсиш парите от шефа си, който ти ги взел неправомерно от незнание, той пък да си ги търси от НАП!

Без думи. Единственото, което ми хрумна, е ненадминат данъчен гений. И модерният напоследък въпрос – КОЙ…

 

 

Google+ Comments