Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Великден наближава

Великден наближава

velikdenНаближава един красив и шарен празник – Великден. Тази година той започва от 31-ви Април и продължава до 5-ти Май. На този празник се радват най-много малките деца, тъй като се боядисват яйца и се хапват лакомства. Яйцата по принцип се боядисват на Велики Четвъртък, но може и на Велика Събота.

Първото боядисано яйце задължително трябва да бъде червено. Смята се, че то има магическа сила, с която предпазва дома и стопаните му. С него се прави кръст на челото на децата в семейството – за здраве. После се поставя на домашната икона.

Едно време яйцата са се боядисвали с различни отвари от билки, като лук или коприва например. Вече на пазара има достатъчно разнообразие от бой и оцветители, с които да постигнем прекрасни пъстри краски. Освен едноцветни можем да направим и различни фигурки по яйцата. Например като вземем парче памук и го нашарим с различни бои. Ако сложим листенца от детелини или магданоз ще постигнем страхотен ефект. Може да направите различни рисунки с восък върху яйцето. По магазините има доста видове лепенки  и кристали за яйца, които могат да Ви свършат добра работа. Всичко е въпрос на желание и въображение.

Освен това се месят и козунаци, а ако не можете имате алтернатива – супермаркета J. Събота вечер се ходи на църква, където се пали свещичка и с нея се обикаля около църквата три пъти. Най-веселия момент е в Неделя, когато се чукат яйцата и се хапват курабийки и сладки.

Google+ Comments