Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Смешен плач

luboneikovДа ме прощава класикът, че му използвам заглавието, ама тя ситуацията толкова много прилича на описаната във фейлетона. Не чисто ситуационно, а като усещане за журналистическата измисленост и неискреност.
Преди ден-два излязоха медиите с огромни заглавия как уволнили Любо Нейков от Би Ти Ви навръх рождения му ден. Обясняваха те едно съжалително как бил тръгнал той, радостен и щастлив, да черпи по случай празника колегите си с швепс и торта и го полели със студен душ.
За кого е изненада това решение на новото ръководство на медията всъщност и защо е този журналистически плач!? Да, Любо Нейков е един превъзходен актьор, но истината е, че като продуцент направи едно бездарно и напълно негледаемо предаване. Според мене студеният душ трябва да го е полял доста по-напред във времето, още след като са излезли първите резултати от пийпълметричните изследвания, когато е станало ясно, че рейтингът на това предаване е отчайващо нисък. И няма как да не е – то е отчайващо безсмислено, безидейно и безцветно. Беше.
И защо журналистите трябва да винят новото ръководство на телевизията. Че нали всяка смяна на мениджърски екип се прави по една причина – че работата не върви толкова добре, колкото е необходимо, и за да тръгнат нещата към по-добро. За новото ръководство текат едни сто дни като за правителство, в които то ще трябва да докаже чисто математически, с по-високи показатели в пийпълметрията, че прави нещо смислено.
А какво по-читаво от това да махнеш продукциите, които съвсем очевидно дърпат медията назад и пренасочват зрителите и съответно парите към конкурентни телевизии!
И пак не мога да си обясня защо е този смешен плач на българската журналистика и кога ще започнем да получаваме от нея една обективна картина и професионално обяснение на случващото се, а не разказчета, тип латиноамерикански сериал.

 

Google+ Comments