Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Нищо лично

lichnoМиналия ден в потока от снимки и информация, която минава през стената ми във фейсбук, попадна и една, която би била радост за окото на всеки пушач. Знаете, те постоянно се опитват да обяснят, че всъщност пушенето не е толкова вредна работа, колкото другите се опитват да им внушат, и не влияе значително нито на здравето, нито на външния им вид.

Въпросната публикация беше нещо като колаж – една до друга поставени актуални снимки на френската актриса Катрин Деньов, под нея изписана възрастта й – мисля, че беше 69 години и надпис – пушач, отстрани до французойката – снимката на премиер министъра на Германия Ангела Меркел, на възраст 59 години, непушач.

Е, ясно е как изглежда Деньов, всички знаем как изглежда  Ангела Меркел, дори и да е с десетина години по-млада от артистката. Също както сме наясно, че в живота, особено ако не си вадиш хляба с това, външността не винаги е най-важният показател за успех.

И искайки да отбележа, че едва ли пушенето има нещо общо с тая работа в конкретния случай, написах коментар под колажа, че вероятно разликата в начина, по който изглеждат двете, е била драматична и когато са били по на 20.

Ей, като изригна една жена от приятелската листа на профила, който беше публикувал тази снимкова компилация. Колко безвкусно било да се коментира външният вид. Как Меркел била вече трети мандат министър-председател на страната с една от най-мощните икономики и други такива – поне десетина последователни коментара под формата на монолог, без никой да й отговаря.

С това изобилие от реплики към наистина безобидната ми забележка провокира интереса ми да отворя профила й. Оказа се, че е доцент от СУ и че не е първа красавица. Не че има някакво значение – пак повтарям. Не това беше и смисълът на коментара ми, който предизвика словесната й канонада. Но веднага ми се проясни откъде идва тази свръхчувствителност по темата.

Мисълта ми беше, че често, без да се усетим, особено в мрежата, често сами правим публична информация комплексите  и притесненията си.

 

Google+ Comments