Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Недоспиването

Ефекта от натрупаното недоспиванеНе знам какво ми става в последно време, но редовно след работа оставам до късно вкъщи. Определено съм се превърнал в нощна птица. В резултат, на което ми се натрупват огромни количества умора. Това определено ми се отразява на работния процес. Чувствам се отпаднал и в края на седмицата едва гледам.
Недоспиването всъщност е доста вредно за здравето, защото се отразява на нервната система и мозъка се натоварва значително. Спомням си предишната ми работа, която беше свързана с даването на нощни смени. След третият месец започнах да не успявам да си почивам добре. Когато не си е починал човек става нервен, раздразнителен, бързо се пали и като цяло е обзет от негативни емоции. Имал съм дни, в които цял ден се карам с хората около мен, но това се дължи на факта, че умората не ти позволява да разсъждаваш трезво над нещата. Един колега, който даваше нощни смени в продължение на една година след това имаше доста проблеми – причерняваше му, дори се е стигало до припадъци. Не знам дали това се дължи със сигурност на нощните смени, но е твърде вероятно. Оказва се, че просто нищо не може да замени часовете сън през нощта. От личен опит смея да твърдя, че да спиш поне 7 часа през нощта не е същото като да спиш 7 часа през деня.
Моя съвет е да не се прекалява с недоспиването, за да нямате проблеми със здравето. Аз също започнах да си лягам по-рано, въпреки, че не съм свикнал да си лягам по-рано от 1:00 през нощта.

Google+ Comments