Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Не позволявайте мозъкът ви да закърнее

Не позволявайте мозъкът ви да закърнее

Надявам се, че не звуча прекалено радикално, защото го казвам изцяло с положителна нагласа. Може да сме станали най-добрите специалисти в своята област, но оставим ли мозъците ни да закърнеят и да “тъпчем” на едно място, нищо хубаво не ни очаква.

onenwo-logo-largeНеобходимо е да се поддържаме не само на физическо, но и на ментално ниво. Ако веднъж загърбим навика за самообучение и себеусъвършенстване, не ни чака бляскаво бъдеще. Не е нужно да сме препълнени с идеи и да излъчваме креативност денонощно, защото едва ли който и да е очаква нещо подобно от нас. Нестихващата творческа умисъл е прекалено рядко срещано умение, за да се търси у всеки човек, но именно заради това е високо ценено качество.

Моят личен съвет е проста да не оставяте мозъкът ви да закърнее, защото така ще загубите и идеите, които назряват у вас, но все още не са се проявили. Рискувате постепенно да загубите дори елементарното умение да мислите и разсъждавате. Повярвайте ми, напълно възможно е да се случи. Изпитвал съм го на собствен гръб и не е никак приятно. Но по този начин поне разбрах как да раздвижвам съзнанието си и да му давам начален тласък при необходимост. Отговорът е прост и между другото съвсем логичен. Четете художествени книги, решавайте логически задачи и кръстословици. Опитвайте се да пишете текстове (това е една от причините и аз да си направя блог), както и да мислите нестандартно (защото рано или късно ще успеете). И не се поддавайте на усещането, че губите креативността и идейността си без значение какво се случва около вас.

Хрумването на добра идея не е нещо, което се случва случайно. Тя може да ви връхлети изведнъж, но преди това най-вероятно подсъзнателно сте я отглеждали и тя е узрявала във вас. Дайте й път, за да порасне, вместо да я туширате в зародиш 😉

Google+ Comments