Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Може ли лъжата да бъде символ на любов?

Може ли лъжата да бъде символ на любов?

До колко в едни интимни взаимоотношения трябва да се казва истината? Според много морални разбирания, именно върху честността и откровеността започва да се гради една връзка, а поддържането на откритите отношения, могат да ги запазят за дълго време.  Но може ли да съществува лъжа, провокирана от любов?

Истината е, че може. Много хора спестяват на най-близките си неща, които могат да ги наранят, обидят… които могат да им причинят силна болка. И от загриженост, може би, близките ни ни спестяват някои истини, за да ни предпазят.

Тук идва тънкият момент, че лъжата винаги се разбира. Все в един момент от живота ни ще разберем, че най-близките ни са ни лъгали. Тогава идва въпросът дали след това ще можем да им имаме доверие. И до колко предадени ще се чувстваме от това което не са ни казали.

Нормалната човешка реакция в такива моменти е да се задейства чувството на гордост. То ни кара да се чувстваме предадени, излъгани и унизени. Това са много силни емоции, които притъпяват разума и често, дори и причината, поради която не са ни съобщили дадена информация да е напълно логична, нашето его не може да го приеме.

Съвсем друг е въпросът дали вие сте от хората, които искат да знаят всичко. Има такива, които не държат да са наясно с всяка една подробност, защото това би им повлияло доста негативно. Както са казали древните мислители – “Блажени са невежите”.

Вие от кои искате да бъдете – от тези, които знаят всичко, колкото и болезнено да бъде то, или от тези, които живеят в щастливо неведение?

Google+ Comments