Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Mинахме ли точката, от която няма връщане назад?

Mинахме ли точката, от която няма връщане назад?

Според Христин Петков, бивш кмет на Сливен, Преходът у нас още не е приключил, а социологът Иво Христов е песимистичен, че това изобщо някога ще се случи. Петков допълва още, че „съзнанието на всеки гражданин и разбиранията на обществото трябва да се променят“, за да продължим напред и да оставим Българския преход в историята, с което съм напълно съгласен.

ranobudniВ условията на национални протести и най-вече на студентски такива през последните месеци много социолози, политолози, политици и хора, имащи отношение към българската действителност и с гражданска позиция по въпроса, бистрят идеи и предложения за бъдещето на България, спорно доколко успешно.

Според социологически изследвания 60% от българите подкрепят студентската окупация. Специалисти в областта обаче са скептични към получените резултати заради липса на данни относно методика, параметри и прозрачност при провеждане на проучването. Други, на свой ред, са ревностни защитници на идеята, че именно младите са способни и трябва да променят статуквото.

За съжаление ние като общество не разполагаме с необходимия ресурс и интелектуално възпитание, за да разберем колко надълбоко сме в проблема, продължават по темата видни социолози, а Огнян Минчев заключава, че за да успее днешният граждански протест, той трябва да не попада в идеологически матрици, ако крайната цел е устойчива и градивна обществена реалност.

Google+ Comments