Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Малки упражнения пред компютъра

Малки упражнения пред компютъра

670px-Do-Computer-Yoga-Step-3Колко време прекарвате пред компютъра си дневно? Увеличава ли се постоянно? Налага ли ви се да работите на компютър? Или прекарвате вкъщи часове наред, седнали пред бюрото си и сърфирайки в нета?

Каквато и да е причината, ако прекарвате по повече време не компютъра си, имайте предвид, че е хубаво от време на време да си правите малки тренировки. Най-вероятно не се усещате, но стойката ви едва ли е най-правилната, която можете да заемете, така че изпънете гръб. Нека прешлените се наместят леко и изпукат, където е необходимо. Тъй като почти постоянно се взирате леко надолу и мониторът може да не е точно на височината на очите ви, най-вероятно е и леко да се прегърбвате. Тогава най-вероятно ще ви преболява горната част на гърба при плешките. Тогава се протегнете хубаво и размърдайте именно тази част от тялото си. Завъртете рамене и свийте плешките една към друга. Наклонете главата в четирите посоки, размърдайте се и т.н. Това са леки упражнения, които ви помагат да не се схванете прекалено много пред компютъра си. Хубаво е да не се ограничавате само с тях, но нека не ги и пренебрегваме.

Полезно е също така да отклонявате поглед от монитора от време на време, за да помогнете на очите си. Ако имате възможност, заглеждайте се в нещо зелено – дърво или растение е най-добре. Те успокояват погледа. Ако няма, покривайте очите си с ръце, за да могат да отпочинат за няколко секунди.

Тези малки упражнения не са кой знае какво, но са полезни. Ако ги прилагате от време на време, ще усетите ползите им. Има и други, но за мен гореизброените са най-важните, защото се отнасят за гърба и очите.

Google+ Comments