Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Кой ден сме?Този текст трябваше да бъде посветен на Деня на добротата. Но когато започнах да проверявам информацията дали настина се пада през втория ден на април, се оказа, че е чак през средата на ноември. Сигурна съм, че подобни обърквания се получават за още хиляди национални и международни ден. Знаем ли днес кой ден сме настина?

Така от идея за специален и важен ден според мен, се отправих в тотално различна посока. Реших да обърна внимание и на вас да проучвате по-добре тези глобални празници. Защото, да не се лъжем, в социалните мрежи като тръгне някоя снимка с подобна информация, и всички я споделя. Но дали е вярна – никой не знае.

Дребните примери като този трябва да ни бъдат като „обеца на ухото“. Те са малки, но в същото време са показателно за това как ние боравим с информацията и дали умеем да я проверяваме. Ако не може да се справим с някакъв си празник, то как ще отсеем по-важните данни, свързани с политика, здравеопазване или икономика?

Следвайки логиката ми за пълна убеденост преди споделяне или писане по дадена тема, то аз разбрах, и за моя Ден на добротата. Официално се отбелязва на 13 ноември, а пък на 17 февруари е Деня на спонтанна добротата. А защо пък 4 април е обявен от някои сайтове за Ден на доброто, така и не установих. Но ако само повърхностно прегледате информацията, веднага ще я обявите за вярна.

Затова, скъпи мои читатели, колкото и маловажно да ви се струва всяко прочетено нещо в интернет, го подлагайте на съмнение. Проверявайте, включете критичното и логичното си мислене и не се доверявайте сляпо. Защото ако не го направите, ще започнете да се питате кой ден станахме.

Google+ Comments