Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Как да вкарам гол от дузпа?

Как да вкарам гол от дузпа?

Попаднах наскоро на едно предаване по телевизията, което се казваше “Как да спечелим”. Заглавието му на английски език е How to win at everything, така че реално погледнато преводът би звучал като “Как да спечелим във всичко”.

1340211404_football-penalty_2В конкретния епизод се провеждаха различни експерименти и един от тях беше свързан с въпроса как да бием дузпа така, че да има най-голям шанс да отбележим гол? Дали е по-добре да се целим в горната или долната част на вратата и има ли значение в ляво или в дясно ще пратим топката?

За целта в експеримента участва професионален вратар, който да пази. Както беше застанал на вратата, около него дигитално се начерта жълт полукръг, в който той има обсег. За съжаление не можах да намеря точно такава картинка, за да визуализирам какво имам предвид. Факт е обаче, че когато един футболист бие дуспа, топката често се движи твърде бързо, за да може вратарят физически да стигне до гредите и да спаси гола. Въпросът е в кой край е най-добре да се ритне топката, за да удари мрежата?

За да се отговори на този въпрос, в употреба влезе една машина, която изстрелва топката все едно е ритната професионално, пък и да се премахне човешкия фактор поне от тази гледна точка. Машина се насочваше или към долната част на вратата, или към горната, но без вратарят да знае накъде ще отиде. След като бяха изстреляни по пет удара, резултатът беше горе-долу следният: 4 вкарани и 1 спасен отгоре и само 1 вкаран 4 спасени отдолу. Оказа се, че дали се бие вляво или вдясно е важно до толкова, доколкото вратарят реши да се хвърли в същата посока или в противоположната – тук роля играе и късметът.

Защо се обаче горните топки влизаха по-често от долните?

Обяснението е, че когато удряш топката в долната част на вратата и колкото и да се целиш, тя по-лесно попада в обсега на вратаря. Много е малко разстоянието между кръга му на достъп и гредата, докато по-нагоре то се разширява. Колкото и да се хвърля вратарят, по-трудно ще улови горна топка, защото тя му идва и твърде висока. Експериментът недвусмислено показа коя е най-правилната стратегия и мисля, че това ще е полезно за много футболисти, било то професионални или аматьори.

Google+ Comments