Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Живот назаемС това заглавие не твърдя, че животът, който живеем е назаем, а че придобиваме повечето си материални неща със средства назаем. Просто така е устроен света. Цените на имотите са непосилни за по-големия процент от хората, а същото се случва и когато говорим за автомобили и някои други по-луксозни стоки. Така работим за неща, които улесняват живота ни. Но в същото време се притесняваме ако трябва да сменим работното място или по една или друга причина са ни съкратили.

Тогава настъпва период на паника, която ни обхваща, защото има голяма възможност да загубим това, с което вече сме свикнали. Начина на живот, с който сме свикнали, благата, които са ни заобикаляли.

Българите сме много ревниви, когато стане въпрос за това. Ние като че ли не сме свикнали с това да дължим пари. Да, нашите родители също са купували апартаменти на изплащане, но за всичко останало като телевизор, хладилник, печка или автомобил, са пестели от заплатите си. А особено за колите, са чакали с години, за да получат.

Друг е бил стилът на живот. Днес взимаме заеми за каквото си пожелаем. Купуваме техника и всякакви джаджи на изплащане и това е световна тенденция. Това се насърчава от банките и държавните икономики, защото по този начин работи капитализмът.

Google+ Comments