Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Лично Да се настроим за работа след дългата почивка

Да се настроим за работа след дългата почивка

В средата на първата работна седмица от Новата година сме. Усещате ли се вече работоспособни или все още не? Трябва да си призная, че на мен по-дългата почивка ми се отрази наистина положително. Та това бяха цели две почивни седмици само с четири работни дни в тях, ако разбира се не сте си пуснали отпуска и тях като отпуск.

ddd2fb97c43d653cb756d43963a5bd5f2140dbf7Е, колкото и хубаво да беше обаче, това време приключи. Време е отново да се захванем за работа, докато не настане време за… Великден? Гергьовден? Трудно е да влезеш пак в кондиция, знам. Още повече че си имал достатъчно време, за да си развалиш режима. Не знам за вас, но аз определено успях пак да си обърна графика т.е. да лягам късно след полунощ и да се успивам някъде до обяд. Хубаво е, но не се отразява ползотворно на професионалното ми развитие.

Но въпреки всичко успях да се преборя и да възвърна работния си ритъм още на третия ден! Искате ли да ви кажа как? Първо, наложих си да се мобилизирам, защото знам, че всички физически достижения на човек са най-напред психически. Второ, започвам сутрините си енергизиращо. Това означава, че ставам малко по-рано за работа (таман да си възвърна обичайния режим по-бързо), след което закусвам нещо леко и витаминозно и правя няколко минути физически упражнения. Общо взето вариантите ми за физическа активност са следните – или вървя пеша до работа (ако имам достатъчно време), или няколко минути се раздвижвам у дома. Когато най-накрая стигна до офиса, си заделям настрана поне пет минути, през които да се подготвя психически за работния ден – правя си кафе, преглеждам поне един новинарски сайт набързо, хвърлям едно око на едва-две социални мрежи (вие си знаете кои са те 😉 ). Всичко това не е защото не ми се работи, а защото ми е нужна една частица време да свикна с работната среда без да я свързвам неминуемо с работа. Нека да не забравяме и колегите, разбира се. Приятен разговор със съседа ви по бюро (например) винаги е добре дошъл и ви дава свеж старт за деня. Това, което се оказва най-ефектно, за да се настроим отново за работа, обаче е самата работа. Ако харесвате това, с което се занимавате, няма да ви е никак трудно. Търсете положителното – може да е възможността за пътувания, доброто заплащане, усвояването на нови знания, удобното местоположение, готините колеги, разбрания шеф и или нещо друго, но винаги можете да намерите поне една положителна страна.

Google+ Comments