Моят онлайн дневник

Калин Йосифов

Моят онлайн дневник Uncategorized Преследван, защото имал брада

Преследван, защото имал брада



За нас, мъжете, брадата е важна част от визията ни и символизира увереност, превъзходство, мъжество. През последните години лицевото окосмяване се наложи и сред водещите модни тенденции, като много представители на силния пол не просто пускат брада, но и полагат старателни грижи за поддържането ѝ.

Още през древността брадата е била приемана като символ на власт и героизъм, а в Египет някои царски особи носели имитация на метална брада, което се смятало за знак на суверенитет.

От информацията до момента изглежда, че и в миналото е било напълно нормално и естествено мъжете да носят бради. Е, не е съвсем така. Или поне не навсякъде. Оказа се, че имало време, в което брадясал мъж е бил смятан за еретик.

Историята, за която научих наскоро и която ще споделя с вас, се развила през 19-ти век в Масачузетс. Главен герой в нея е ветеранът от войната Джоузеф Палмър. Той започнал да пуска дълга брада, а това решение му донесло славата на нечестив човек с ниска хигиена. Местният свещеник също настройвал обществото, като непрестанно критикувал Палмър и казвал, че брадата му показва съюз със самия Дявол.

Лека-полека ситуацията ескалирала и една вечер Палмър бил обграден и нападнат от група мъже, решили насилствено да обръснат брадата му. Той, разбира се, се съпротивлявал и дори успял да нарани двама от тях с джобното си ножче. Заради това, че се е защитил, той всъщност бил арестуван и обвинен в нападение. За да избегне затвора, трябвало да плати глоба, но той отказал и бил затворен за 15 месеца. Част от това време прекарал и в карцер.

След смъртта му е издигнат надгробен паметник с негов портрет, на който пише, че Джоузеф Палмър бил преследван, защото имал брада.

Google+ Comments